Doa Bersyukur

“Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang soleh”. (Q.S. An-Naml : 19)

Monday, October 25, 2010

Sembang Lampin

Ibu: Lampin kain?Maaf saya tak berminat. Lecehlah. Nak pin sana sini. Nak kena guna alas plastik lagi. Dalam sehari mungkin kena tukar 10-12 kali agaknya.

Borneo Clothdiapers: Puan, dahulu memang lampin kain ni leceh pengendaliannya. Kena lipat, pin (ibu-ibu pun selalu takut tercucuk pin pada anak) dan alas plastik seperti yang puan cakap tadi. Tapi sekarang, lampin kain moden dah tak begitu lagi. Inovasi dah membuatkannya semakin “simple” dan mudah dikendalikan.

I: Tapi saya ni bekerja dan rasanya tidak ada masa lebih untuk basuh-membasuh lampin.

BCD: Jangan risau, lampin kain moden tak perlu diberus atau disental. Malah boleh masukkan terus ke dalam mesin basuh.

I: Tak kotor ke mesin basuh?

BCD: Mesin basuh memang direka untuk membasuh baju kotor. Mesin basuh moden membilas pakaian 2-3 kali pusingan. Insyaallah tidak timbul masalah kotoran.

I: Rasa kurang selesa nak campurkan lampin kotor dengan pakaian lain dalam mesin basuh.

BCD: Jika tidak mahu membilas sendiri, boleh cuci berasingan. Jika ingin cuci bersama pakaian lain, boleh rendam terlebih dahulu lampin kotor, bilas dan perah, kemudian masukkan ke dalam mesin basuh bersama pakaian lain.

I: Bukan kah basuh membasuh ini akan jadikan bil elektrik dan air melambung tinggi?

BCD: Mungkin naik sedikit, tetapi masih jauh lebih murah berbanding kos keseluruhan lampin pakai buang.

I: Tapi kotoran di lampin bayi tu perlu dibilas sendiri lah ye? Saya tidak dapat bayangkan macam mana nak buangkan kotoran bayi dari lampin. Maaf, saya rasa tak lalu..

BCD: Kalau pakai lampin pakai buang pun sama je Puan. Setiap ibu bapa akan bersihkan kotoran anaknya juga. Bila anak dah mula latihan ke tandas tetapi belum pandai uruskan diri, ibu bapa pun perlu bersihkan kotoran anak juga kan?

I: Tapi 3 tahun tu jangkamasa yang lama untuk membilas lampin kotor.

BCD: Sebenarnya kanak-kanak yang memakai lampin lebih cepat mahir ke tandas berbanding kanak-kanak yang memakai lampin pakai buang. Walaupun menurut pakar kebanyakan kanak-kanak boleh mula dilatih ke tandas mulai umur 18bulan, ada anak yang memakai lampin kain selesai latihan ke tandas pada umur 15 bulan!

I: Kenapa begitu ya?

BCD: Sebab mereka tidak rasa kering sepenuhnya (seperti lampin pakai buang) pada setiap masa.

I: Bukan kah kebasahan tu nanti kurang sihat untuk anak? Nanti ruam lampin pula.

BCD: Bukan basah Puan, tetapi sedikit kelembapan yang berlaku bila insert telah penuh. Namun mengikut rekod kami, lampin kain moden tidak menyebabkan ruam lampin kerana fabrik fleece atau bamboo charcoal di lapisan dalam lampin membenarkan perolakan udara panas keluar dari lampin. Malah, lampin pakai buang yang banyak menimbulkan masalah ruam lampin ini, termasuk beberapa jenama terkemuka yang sudah tentu mengandungi pelbagai bahan kimia berbahaya.

I: Masih tak boleh terima bab-bab cuci lampin kotor. Lagipun nanti menyusahkan atuk nenek yang jaga bayi pula.

BCD: Puan boleh alas bahagian dalam lampin dengan “washable liner” yang diperbuat dari fabric fleece yang senang dibilas. Atau boleh guna “disposable nappy liner” yang boleh dibeli di mana-mana kedai bayi. Yang ini “flushable”. Walaupun kena beli, kos keseluruhannya lebih murah berbanding lampin pakai buang. Jika Puan sudah biasa dengan jadual “pee and poo” bayi, Cuma perlu pakaikan liner bila perlu sahaja untuk lebih jimat. Di rumah pengasuh, boleh bekalkan baldi kecil bertutup atau “wet bag” untuk simpan sementara lampin kotor. Mereka tidak perlu membasuhnya.

I: Erm, apa lagi sebabnya saya perlu bertukar kepada lampin kain moden?

BCD: Ia jimat. Dapatkan sekurang-kurangnya 10 set ianya cukup untuk basuhan setiap hari. 1 set mengandungi 1CD+2inserts. Jika rajin menukar insert setiap 4 jam, bayi hanya perlukan 3-5 set sehari. Tapi jika Puan mengumpul basuhan ke 2-3 hari sekali atau ingin pengasuh melampinkan anak semudah lampin pakai buang, Puan perlukan sekurang-kurangnya 24 set.

Satu lagi, lepas ni papa tak perlulah ke pasaraya memborong lampin pakai buang 3-4 pek untuk kegunaan sebulan. Atau tidak perlu lagi berkejar ke kedai serbaguna di tengah-tengah malam kerana lampin pakai buang habis. Paling teruk lagi jika tiada saiz lampin pakai buang yang diingini..almaklumlah tengah-tengah malam kan? Ini yang paling bagus sekali, tiada isu lampin habis atau lampin tidak lagi muat kerana bayi dah bertukar saiz! Ini kerana 1 lampin boleh dipakai dari lahir (3kg) sehingga bayi maksimum 13-18kg (mengikut jenis lampin kain).

I: Mahalnya kos nak dapatkan 24 set tu. Orang kaya-kaya boleh lah beli.

BCD: Puan boleh bermula sedikit demi sedikit. Dapatkan 2-3 set dahulu untuk kegunaan sebelah malam atau hujung minggu. Di Borneo CD, kos untuk 1 set CD (baru) adalah serendah RM29 sahaja (lebih murah dari harga 1pek lampin pakai buang yang berjenama). Bulan depan, beli lagi 2 set, dan seterusnya. Pada bulan ke-5 Puan dapati Puan dah kumpul bilangan set minimum dan boleh pakaikan anak dengan lampin sepenuhnya.

I: Kalau macam tu bolehlah saya mencuba.

BCD: Insyaallah Puan. Berbaloi memilikinya.

1 comment:

 1. Promosi November 2010:

  1. Stock Clearance - clothdiapers at price as low as RM20/pc
  2. New Arrival: Coolababy Bamboo (Printed) Clothdiapers at RM35/pc
  3. Buy 5 pcs QQBaby (Plain), velcro or snap button, and get 2 inserts for FREE.
  4. Buy 5 pcs Happy Flute and Sunny Baby, velcro or snap button, and get 2 inserts for FREE.

  ReplyDelete