Doa Bersyukur

“Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang soleh”. (Q.S. An-Naml : 19)

Monday, July 11, 2011

DIY Alas lampin kain moden (Cloth diaper cover)




Salam ibu-ibu yang mesra alam di luar sana!

Maaflah kerana terlalu lama tak mencoret di blog ini..Alasan memang banyak je kalau nak bagi kan? Tapi kali ni kembalinya saya nak berkongsi pengalaman pertama menjahit sendiri CD untuk anak. Alhamdulillah berkat perkongsian pengalaman dengan rakan-rakan lain di Facebook Group: Malaysian Cloth Diapering Parents. Thanks you all, Kudos! Kepada ibu-ibu yang lain yang benar-benar nak tahu kenapa Cloth diapering telah menjadi trend masa kini serta keistimewaannya, silalah menyertai kami di sini :-)

Berbalik kepada perbincangan kita tadi, saya kongsikan bahan-bahan yang saya gunakan untuk menyiapkan handmade CD cover saya yang pertama. Untuk makluman semua, saya gunakan bahan-bahan yang saya boleh dapatkan di kedai-kedai kain tempatan dan berdekatan. Oleh itu ia bukanlah bahan-bahan standard seperti CD yang kita sering beli sebelum ini. Walaubagaimanapun, setelah testing pada anak alhamdulillah kualitinya boleh tahan juga, cuma kena ditukar setiap 2 jam kalau gunakan 1 insert sahaja. Apapun, kosnya amat murah, daripada jumlah kos kain+benang yang tak melebihi RM30, saya berjaya mendapatkan 8 helai CD covers. Berbaloi kan?

Bahan-bahan:

Lapisan luar (outer) - Baldu bercorak/printed velvet
Lapisan luar (inner) - Anti pilling fleece
Getah (saiz kecil)
Benang
Velcro (jika suka)
Diaper Snappies /Diaper Pin (jika suka)
Pattern - Rita's Rump Pocket (available free online from http://handmadebyrita.blogspot.com/ )

Peralatan:
Gunting
Pensel/pen/kapur - ikut suka
Mesin Jahit (jika rajin dan suka, boleh juga jika nak guna jahitan tangan)

Cara Kerja:
1. Print "pattern", gunting dan cantumkan sehingga membentuk pattern yang lengkap.
2. Tiru bentuk pattern ke kain outer dan inner menggunakan pensel.
3. Gunting kain dengan bansi 1/4 atau 1/2 inci dari garisan luar yang dilukis tadi (ikut keselesaan).
4. Jika ingin gunakan diaper snappies/pin, jahit CD cover anda seperti yang ditunjukkan di Youtube ( http://www.youtube.com/watch?v=sh84LK19VNE )
5. Jika ingin gunakan velcro, jahit dulu velcro ke kain outer sebelum mencantumkan secara jahitan kain outer dan inner.
6. Cloth diaper siap. Tahniah!!

Cubalah dan rasai sendiri kegembiraan menyediakan sendiri lampin anak anda! Insyaallah saya akan kongsikan lagi bila saya mencuba menyediakan CD cover menggunakan bahan lain atau snap button kelak! Till then, selamat mencuba dan salam mesra alam..

Borneo Clothdiapers

2 comments:

  1. dear, kt mana nk dpt material jahit CD?

    ReplyDelete
  2. betul2... mna nak cari material yg tak bocor kena pee to?..

    ReplyDelete