Doa Bersyukur

“Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang soleh”. (Q.S. An-Naml : 19)

TESTIMONIAL

Di sini kami kongsikan pengalaman berCD sebahagian daripada pelanggan kami. Semoga ianya menjadi inspirasi kepada semua ibu-bapa yang ingin mencuba CD atau belum lagi bertukar kepada CD.

Sesungguhnya ada 1001 sebab untuk memilih CD bagi menggantikan disposable diapers (DD). Malah ramai di antara ibu bapa berCD itu terdiri daripada golongan berkerjaya serta berpendidikan tinggi. Mari kita teliti apa kata mereka berkenaan pengalaman berCD mereka. Anda pasti teruja!

TESTIMONIAL 1
Ibu: Puan Sue
Kerjaya: Pensyarah
Pengalam berCD: 6 bulan (ketika artikel ini ditulis)

Aksi  Bagaikan Seorang Boxer Cilik - Baby Ariq


Untuk artikel penuh dan gambar menarik berkenaan pengalaman CDing Puan Sue, sila berkunjung ke blog beliau http://suepreggy.blogspot.com/2011/10/lampin-kain-lagi-pengurusan-wang-anda.html

Lampin kain lagi - Pengurusan wang anda

Usia Lampin Kain Ariq
Anakandaku dah pun 6 bulan.. Dan lampin-lampin kain yang dia pakai sekarang dah digunakan selama itu juga 6 bulan. Sehingga hari ini, lampin-lampin Ariq sudah menjangkau 45 keping, termasuk yang bakal sampai minggu depan. Insert lampin sudah mencecah angka 100 keping. (Sampai penat nak basuh..)

Kenapa aku pilih lampin ni?
Masih ramai lagi rakan-rakan yang belum berani untuk menggunakan lampin kain ini sepenuhnya. Ada yang berkata; harganya terlalu mahal, malas membasuh, cepat bocor, pengasuh tidak tahu menggunakannya dan banyak lagi alasan lain. Bagi aku yang dah menggunakan lampin ni sejak anak berusia kurang sebulan, lampin ini benar-benar membantu aku menjimatkan wang. Wang yang berjaya aku jimat, aku gunakan untuk membeli mainan yang boleh merangsang minda, dan kemahiran psikomotor anak. (aku tidak banyak membelanjakan wang untuk pakaian anak kerana bagi aku ia tidak berbaloi memandangkan anak-anak cepat membesar. Ariq memiliki baju siang dan malam yang jumlahnya hanya cukup untuk seminggu sahaja.)

Membeli lampin
Pilihan untuk menggunakan lampin ini diputuskan sewaktu kandungan aku berusia 5 bulan, selepas melihat blog rakan sekolah menengah dulu > Borneo Clothdiapers. aku memang jenis yang agak cintakan alam sekitar. Penuh dengan kesedaran sivik. aku jarang-jarang sekali membuang sampah merata-rata tempat. Hehehe, itu aku cukup pasti. Pada awalnya aku beli 5. 2 keping aku hadiahkan kepada beberapa rakan yang melahirkan anak. Kemudian aku memasang matlamat untuk membeli hingga 15 keping S.A.H.A.J.A. Menjelang kelahiran Ariq aku dah mengumpul sebanyak 17 keping. Selepas itu, membeli CD (cloth diapers) dah mula menjadi hobi dek penangan corak-corak CD yang comel-comel dan menarik hati. Setiap bulan aku membelanjakan RM100 ke RM200 untuk membeli lampin baru (5-6 keping)!! Harga CD jenama tempatan jauh lebih murah dari lampin keluaran Eropah atau Amerika. Aku pernah beli lampin berharga RM20 - RM 53 sekeping. Suatu hari nanti aku bercita-cita nak beli CD jenama Eropah. Mungkin ramai rakan-rakan beranggapan aku kedekut mengeluarkan duit untuk anak, kalau melihat harga lampin tadi dah terbukti anggapan itu salah. Aku bukanlah tidak mampu nak membeli lampin pakai buang setiap bulan, sebenarnya aku dah terlebih dari mampu. Cuma aku ingin membelanjakan wang lebih kepada membantu perkembangan anak....

TESTIMONIAL 2
Ibu: Puan Aisah
Kerjaya: Doktor
Pengalam berCD: 9 bulan (ketika artikel ini ditulis)

Comelnya Baby Ameen Menggayakan CD Corak Harimau!

Decision to use clothdiapers for Ameen had been made since antenatal period, considering that it is environmental friendly and cost-saving. 10 CDs had been prepared before he was born. Ameen was 2.8kg when he was born, making it difficult to fit him with CD, so disposable diapers were used temporarily. Unfortunately, he developed nappy rashes, quite bad one. He was then changed to CD and alhamdulillah the rash resolved in few days. 

When Ameen started to be sent to nursery, the challenge comes. The caretaker was complaining on the CD usage, they claimed that his sleep was disturbed because wearing CD causing discomfort to him and they have to use their disposable diapers stock for Ameen! After some explanation given, about how little Ameen get a very bad rash due to disposable diapers, they luckily understood and never used disposable diapers anymore. 

Ameen now has more than 30 CDs, from various brands - QQbaby, Sunnybaby, Dyana MP, Coolababy, Carrot CD and some others that I've forgotten the name. The brand that I love the most is QQ.

Clothdiapering is still not popular among parents. I received few response from relatives and friends about CD - most of them were surprised.
TESTIMONIAL 3
Ibu: Puan Azimah
Kerjaya: Kakitangan kerajaan
Pengalam berCD: 3 bulan (ketika artikel ini ditulis)


Baby Zaza sempat posing walaupun tengah sibuk minum susu :)

Saya sememangnya sudah lama mengetahui tentang penggunaan CD ini serta kelebihannya. Namun saya baru mempraktikkan penggunaannya 2 bulan yang lalu. Sebab utama saya memilih untuk bertukar kepada penggunaan CD ini ialah kerana ia menjimatkan wang. Bajet sebulan untuk barang keperluan anak menjadi lebih murah berbanding semasa menggunakan DD dahulu.

Pada mulanya memang agak leceh juga sebab anak terlalu cepat bocor (CD AIO). Berkat kesabaran saya dapat meneruskan penggunaan CD dengan baik. Antara pengalaman semasa menggunakan CD ini ialah kerja mencuci akan bertambah dari biasa. Sebabnya pada pendapat saya, lampin anak perlu dicuci asing dari baju-baju keperluan harian lain. Saya lebih gemar mencuci lampin anak dengan cucian tangan walaupun boleh menggunakan mesin basuh.

Pada pendapat saya, jika kita menggunakan CD ini, kita mestilah menjadi seorang yang 'lebih rajin' daripada biasa. Sebabnya terutama sekali bagi ibu yang bekerja, sememangnya kita penat selepas pulang bekerja tetapi kita perlu rajinkan diri untuk mencuci lampin anak.

Bagi ibu-ibu yang belum mempraktikkan penggunaan CD, mulakan pemerhatian anda dengan meninjau dahulu blog-blog yang menjual CD, apa kelebihan penggunaan CD, dan yang paling penting perkongsian pengalaman dari rakan-rakan yang sudah memulakan penggunaan CD. Sememangnya bajet yang 'agak besar' diperlukan bagi memulakan penggunaan CD ini tetapi ibu bapa boleh membeli sedikit dahulu, selang-selikan penggunaan bersama DD. Selain itu, fikirlah bahawa penggunaan CD ini adalah untuk suatu tempoh yang lama :)
Saya juga cadangkan ibu mencuba beberapa jenama dalam kuantiti sedikit buat permulaan agar dapat menentukan kesesuaian cd tersebut dengan saiz dan keperluan anak kita.TESTIMONIAL 4

Ibu: Puan Diyana
Kerjaya: Kakitangan kerajaan
Pengalam berCD: 2 tahun 1 bulan (ketika artikel ini ditulis)

Niat untuk berCD ni timbul masa tengah mengandungkan Iman. Masa tu saya punya satu misi: SELAMATKAN BUMI!!! Dengan berCD, sampah sarap dari diaper dapat dikurangkan. Alhamdulillah, Iman sudah pun menjangkau usia 2 tahun 1 bulan dan masih lagi berCD. Masih ramai ibu bapa yang belum mengambil berat pasal CD. Kalaulah semua parent mengamalkan penggunaan CD, pasti bumi bebas dari sampah diaper pakai buang!

TESTIMONIAL 5

Ibu: Puan Su
Kerjaya: Pelajar Universiti
Pengalam berCD: 7 bulan (ketika artikel ini ditulis)
Saya menggunakan Cd setelah deperkenalkan oleh pensyarah saya. Pada mulanya terasa susah dan remeh, jadi saya terus menggunakan DD. Tetapi apabila pada satu hari anak saya diserang cirit birit selama seminggu sehingga terkene nappy rash yang agak teruk, saya cuba pakaikan dia CD. Alhamdullillah keedaannya pulih dalam masa sehari saja.

Sekarang masih lagi mengumpul koleksi Cd sehingga dapat menggunakan Cd sepenuhnya. Selain dapat mengelakkan nappy rash, saya sangat terpikat pada coraknya, so cute.. Semasa menghantar anak saya kepada babysitter, tidak menjadi masalah. Dia akan memakaikan Cd kepada anak saya mengikut warna baju yg dipakai oleh anak saya dan tak perlu pakai seluar lagi....