Doa Bersyukur

“Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang soleh”. (Q.S. An-Naml : 19)

Thursday, February 17, 2011

Lampin Kain: Bangga dan Syukur
Assalamualaikum semua,


Nota ni saya tulis (target masa 5 minit sahaja) sementara berehat sebentar dari pekerjaan agar boleh berfungsi lebih baik selepas ini. Inilah berehat tanpa membuang masa namanya :-)


Sedar tak sedar saya dah 2 tahun setia memakaikan anak dengan lampin kain (CD). Sebab apa saya setia? Kenapa pula saya bangga dan syukur?


1. Dulu sebelum kenal CD, saya spend RM100-200 setiap bulan untuk beli lampin pakai buang (disposables). Jenama murah2 anak tak boleh pakai kerana kulit sensitif..kulitnya nak jenama mcm H**, MP**,D** (sabar je lah). Sekarang saya gunakan RM100 (x 2 anak) tu untuk bayar takaful (pelan pendidikan) anak-anak..


2. Dulu sebelum kenal CD, warna disposables semua nya monotone, membosankan. Sekarang anak pakai CD warna-warni pelbagai corak..paling cantik bila anak perempuan yang pakai dengan gaun, terlampau comel bila nampak CD nya!


3. Sehingga sekarang pun kadang2 saya masih belikan anak disposable juga kalau balik kampung atau travelling jauh2. Yang geramnya, tiap kali beli mesti ada je kerugian. Kalau jenama H tu, selalu dapat 1-3 keping diaper yang takde sebelah velcro wing. Kalau jenama D mesti ada 1,2 yang selotep wing nya terlipat ke diaper sampai tak dapat berfungsi sempurna lagi bila selotep tu ditanggalkan. Beli jenama MP selalunya takde masalah - tapi masih juga rasa membazir dengan harganya yang mahal.


4. Saya jenis ibu yang suka tukar diaper anak. Dulu sebelum kenal CD, memang saya guna banyak keping (dalam 6-9 keping sehari) agar anak selesa dan saya dapat pastikan tak kena rashes. Sekarang saya syukur kerana saya boleh tukar sebanyak mana yang saya mahu sebab takkan membazir pun.


5. Saya perhatikan, anak yang dipakaikan CD lebih senang bersabar n memberi perhatian dengan percakapan kita semasa melampin. Mungkin aktiviti menyalin lampin tu unik dan menjadi "masa berdua-duaan" dengan kita, yang amat dihargai si kecil.


6. Dulu saya tak tahu bagaimana nak menyumbang kepada keluarga berpendapatan rendah dan sederhana, saya tertanya2 bagaimana saya boleh tolong. Sekarang saya dah tau, saya sering promosikan kepada mereka berkenaan kebaikan penggunaan CD berbanding disposables. Sama saya promosikan kebaikan menyuskan sendiri baby berbanding memberi susu formula. Semoga mendapat pahala..


Ironinya, kebanyakan customers dan return customers adalah wanita2 berpendidikan, berkerjaya dan sibuk. Mungkinkah mereka berfikiran lebih terbuka dan trendy? Tepuk dada, tanya selera!


Jumpa lagi..No comments:

Post a Comment